to jeszcze mozesz przerzucic przod na tyl, albo zalozyc zimowki na przod i sie przejechac. Jesli nadal halas bedzie ustepowal przy skrecie w jedna strone to lozysko (raczej prawe).
Będzie poniżej -20 stopni. Co zrobić, żeby ropa nie zamarzła
Zwiń
X
-
Będzie poniżej -20 stopni. Co zrobić, żeby ropa nie zamarzła
Dowiedziałem się ostatnio, że jeżeli temperatura spadnie poniżej 20 stopni celsjusza ropa w baku może mi zamarznąć. Jeżdżę na longlifie i poradzono mi, żebym dolewał do baku specjalny preparat (nazwę ma ustalić kolega).
Co o tym sądzicie czy na pewno dolewać takiego preparatu czy jednak nie?
Samochód stoi pod chmurką i nie mam opcji, żeby to zmienić.
-
-
Nic nie robić. Zalać ON na sprawdzonej stacji (żeby syfu nie było- najlepiej nowa stacja- znaczy z nowymi zbiornikami). A jak bardzo chcesz to jedna firma produkuje paliwo pod prognozy pogody, tylko gorzej jak się spóźni :diabelski_usmiechIt doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
-
Z tego co się orientuje to zamarza woda z benzyniy ktora sie wytrąciła , a w ropie wytrąca sie parafina ktora zalepia filtry i jest wtedy problem z odpaleniem . Ja u siebie tankuje ON na Orlenie ,O2 stoi przed domem i nawet jak bylo wiecej jak - 20 i stała 2 dni nie ruszana to odpaliła od pierwszego wiec tylko zalecam zalac On ze sprawdzonej stacji .Słyszałem reklame w radiu ze ON ze Statoila wytrzymuje do -40 ( sam jestem ciekawy czy to przawda) ja nie mam problemów .
Pozdrawiam1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)
Komentarz
-
-
Ja tankuję na Bliskiej, więc "uboższa" siostra Orlenu. Nie wiem czy paliwko też jest uboższe, ale parkuję na dworzu i odpalam bez żadnych problemów.Jak duży mróz, to kiedyś poradzono mi rozgrzać świece dwukrotnie i dopiero odpalać.
Póki co nie miałem żadnych problemówIf we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Z tego co pamiętam to polskie normy mówią o tym że ON ma wytrzymać do -20 a co potem to wola nieba a bardziej właściciela stacji.
Takie trochę inne pytanie, da się jakoś zholować O2 co nie może odpalić (głównie chodzi mi o wspomaganie) czy tylko laweta ?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
proponuję lepiej zadbać o bateryjkę( jeśli krótkie trasy to doładować, wyczyszczone klemy i nie czekać aż 5 letni aku powie pa pa) Jeśli chodzi o paliwko to w miarę możliwości tankować do pełna i pamiętać o wymianie filtra paliwa bo jeśli ma Ci coś zamarznąć to w pierwszej kolejności tam m.in. dlatego, że zbiera się w nim woda. Pozdr
Była Octavia 2001' 1,9 TDI AGR...oczywiście z virusemByła O2 KOMBI DSG ELEGANCE RS LOOK ... Jest BMW E91 LCI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aro_40Ja tankuję na Bliskiej, więc "uboższa" siostra Orlenu. Nie wiem czy paliwko też jest uboższe,
Moja szkudniczka stała ostatnie dwa tygodnie (co prawda nie było aż -20), miała porządną pierzynkę :szeroki_usmiech . I odpaliła od dotknięcia :diabelski_usmiech. Paliwo- ordynarny ON.It doesn't matter what we're losing
Komentarz
-
-
kornat, niestety nie wiesz nigdy. Zawsze znajdzie się menda, która chce więcej zarobić niż powinna. Polecam stacje sieciowe a w tym momencie praktycznie nie powinno być stacji na której nie oferują ON zimowego- po prostu taki jest produkowany i innego w bazach paliwowych nie dostaniesz. Profilaktycznie można dolać jakiegokolwiek dodatku (STP dla przykładu). Ja w poprzednim aucie przez jakiś czas dolewałem depresatora (nie pamiętam jak się to to nazywało dokładniej) do JTD- nie umarł a to CR. Później mi przeszło (raz, drugi, trzeci zapomniałem i skoro auto odpalało, znaczy nie było potrzebne).It doesn't matter what we're losing
Komentarz
-
-
ja leje BP Ulitimata i nie mam problemów z paliwkiem, za to mam z bateryjkawymieniłem akumulator tydzień temu i nie wiem ale jakoś słabo kręci, a wyświetlacz od komputera na środku mi miga przy dopalaniu po nocy jakby miał mało prądu i zauważyłem, że wycieraczki mi straaaaasznie wolno chodzą po nocy. mam Boscha 75Ah/750A S5 Silver. ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak u mnie?
Komentarz
-
Komentarz